LF Baskets historia

Historian bakom laget

Serietabell

www.bclulea.se

På ett konditori i centrala Luleå den 30 september 1956, sattes grunden för Norrbottens mest framgångsrika basketlag, BC Luleå. Där och då grundande man nämligen det som idag kallas för Norrbottens basketbollförbund.

Det basketlag som idag kallas för BC Luleå är Norrbottens största och mest framgångsrika herrlag. Genom åren har man haft många olika sponsorer och namn, men trots detta har laget ständigt klättrat uppåt. Man vann sin första stora seger 1983, då man under namnet Plannja Basket tog hem första pris i Svenska Cupen.

Den succérika Basketligan startades 1992. Det unika med serien var att lagen inte kunde åka ur serien baserat på sportsliga resultat. Detta gjorde man för att delaktiga föreningar skulle ha möjlighet att starta upp stabila verksamheter. LF Basket (på den tiden alltså Plannja Basket) visade framfötterna och under Basketligans första säsong hade man ligans bästa publiksiffror och matcharrangemang.

Nästa bedrift kom 1997, när laget blev Svenska mästare för första gången. På bortaplan mot Borås vann man den sista finalmatchen, och hemma i Norrbotten väntade ett ordentligt firande. Hela staden var frälst och bland annat hölls en kortege på stadens gator för att fira basketlagets framgångar.

Efter det första SM-guldet har man vunnit ytterligare sex guld, och det råder ingen tvekan om att det absolut lär bli fler i framtiden. Sedan mitten av 90-talet klassas klubben som den mest framgångsrika basketföreningen i Sverige, och idag är man inte bara Luleås basketlag, utan hela Norrbottens. 

Basketstaden Luleå

När man pratar om basket i Luleå är det lätt att man fokuserar på herrlaget och deras magnifika bedrifter, men det är viktigt att man inte glömmer bort att det även finns ett väldigt framgångsrikt damlag i staden. 2016 vann damlaget Luleå BBK sin liga, och blev svenska mästare. Det var första gången damerna vunnit i svenska mästerskapssammanhang, men förhoppningsvis inte den sista.

I och med att Luleå är en såpass framgångsrik basketstad är man en av två städer i Sverige som har riksgymnasium för basketspelare. Detta innebär att man redan som ung kan elitsatsa på basket samtidigt som man kan satsa på gymnasiestudierna. Det här är en väldigt unik möjlighet, som enbart ges till 10 nya elever varje år. Stämpeln som riksgymnasium är något staden är väldigt stolt över, då detta är något unikt som lockar många nya elever till Luleå.